Tips boek schrijven - boek uitgeven

Iedere schrijver kan nu een zijn eigen boek schrijven, maken en uitgeven via zelfjeboekuitgeven.nl. Hier enkele tips handig om rekening mee te houden bij het schrijven en maken van je eigen boek:


Voorwoord

Een goed boek heeft een voorwoord. Nodig een bevriende auteur of bekende Nederlanders uit om "een goed woordje voor je te doen". Ken je niemand die dat voor je wilt doen?  Schrijf dan zelf een voorwoord zoals jij het graag zou willen.

 

Indeling

Gebruik hoofdstukken, alinea's en niet te lange zinnen voor een prettige en goed leesbare indeling.

 

Verhalen schrijven

Veel mensen schrijven graag verhalen en dromen van een eigen boek, Je gedachten echt mooi en goed kunnen verwoorden is voor niet veel mensen weggelegd. Enkele tips om een goed verhaal te schrijven en/of af te maken.

Blijf oefenen!

Oefenen, oefenen is het geheim achter ieder succes. Wil je goede verhalen schrijven dan moet je blijven oefenen. Net als met piano spelen moet je schrijven regelmatig oefenen. Met ieder verhaal leer je weer iets en word je meer ervaren . Sta open voor kritiek en tips om je schrijfstijl te verbeteren. Doe er je voordeel mee! Je hebt niets te verliezen en alles te winnen. Zelfs de grootste schrijvers leren iedere dag bij.

Cursussen en workshops helpen je verder, evenals het contact met andere schrijvers en andere boeken! 

Wil je schrijven, dan moet je lezen. Lezen vergroot je woordenschat en je inzicht in verhaal opbouw en structuur. Lees veel en lees aandachtig/ kritisch. Kijk goed hoe andere schrijvers het aanpakken, wat spreekt je aan, wat kun je gebruiken en wat zou jij anders doen? Zo doe je dus ook met slechte boeken je voordeel.

Geloofwaardige figuren

Het maakt niet uit welk soort verhaal je schrijft, de figuren die in je boek voorkomen moeten in de context van het verhaal geloofwaardig zijn. Mensenkennis en inzicht in het handelen en het karakter van mensen helpt je verhaal te versterken.

Logische opbouw

Een lang of kort verhaal een logische opbouw is essentieel! Zorg dat je de lezer blijft boeien en dat hij begrijpt wat er gebeurt. Verrassende wendingen of onverwachte sprongen in de tijd kunnen je verhaal een meerwaarde geven.

 

Type-, spellings- en stijlfouten

Zorg voor foutloos en correct Nederlands. De spellingscontrole van je tekstverwerker kan er veel foutjes uithalen, maar zeker niet alles. Naast correct Nederlands met een juiste grammatica moet je ook letten op kleine details in je verhaal. Slaapt iemand bijvoorbeeld in een kamer met rode muren, let er dan op dat deze in je verhaal ook rood blijven. Lees je verhaal altijd erg goed en secuur na. Laat vrienden en bekenden je verhaal ook kritisch nalezen.

Maak het af!

Iets beginnen is makkelijker dan het afmaken. Dat vergt discipline en doorzettings vermogen, zeker als je tijdens het verhaal kritischer op jezelf begint te worden.

Hoe lastig het ook is zorg dat je het verhaal afmaakt! De volgende keer zal het daardoor makkelijker gaan.

 

Houd vol

Kritisch kijken naar je verhaal is goed, maar wees vooral niet te perfectionistisch. Leren gebeurt met vallen en opstaan. Het vallen is ook belangrijk. Schrijf omdat je het fijn vindt om te doen, niet om een prestatie neer te zetten. Iets met plezier doen geeft meer voldoening dan onder druk iets proberen te prestreren.

Geniet, heb plezier en houd vol: doe wat je leuk vindt!

 

Info over zelf boeken uitgeven